Τι μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά στο πανεπιστήμιό σου

Με μεγάλα προβλήματα και πολύ αργή ενημέρωση λειτουργούν δυστυχώς ορισμένες από τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει η ακαδημαϊκή κοινότητα των ελληνικών πανεπιστημίων για το πού και πότε της καθημερινής λειτουργίας κάθε πανεπιστημίου.

Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να μπορείς να ενημερώνεσαι από μία μόνο εφαρμογή για τους βαθμούς σου, τα μενού των φοιτητικών λεσχών, τις ώρες λειτουργίας των βιβλιοθηκών ή των γυμναστηρίων του πανεπιστημίου.

Mέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχουν ικανοποιητικές κριτικές για κάποια συγκεκριμένη, αν και έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στο παρελθόν. Επομένως, περιορίσου στο να εκμεταλλευτείς τις ηλεκτρονικές δυνατότητες που σου παρέχει το πανεπιστήμιό σου, για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Τι ισχύει σε κάθε πανεπιστήμιο

Έτσι, αν είσαι φοιτητής στο ΕΚΠΑ, θα χαρείς που έχεις ηλεκτρονική γραμματεία (μην το θεωρείς αυτονόητο, κάποτε οι συνάδελφοί σου φοιτητές στήνονταν επί ώρες στην ουρά για να πάρουν μια απλή βεβαίωση σπουδών ή για να δηλώσουν μαθήματα). Υπάρχει επίσης και πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, διαθέσιμη και σε εφαρμογή (open eclass mobile), αλλά πολλοί παρατηρούν προβλήματα στη λειτουργία της.

Αν είσαι φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, θα μπεις στο it.auth.gr και θα ενημερωθείς για όσα μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά στο πανεπιστήμιό σου. Το βασικότερο είναι ότι υπάρχει ηλεκτρονική γραμματεία, αλλά και πρόγραμμα στο οποίο θα δεις σε ποια αίθουσα γίνεται το μάθημα που ψάχνεις. Εννοείται πως έχει και e-learning, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικό, κυρίως όταν οι καθηγητές εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του. Κι εδώ υπάρχει το myAuth app, αλλά πολλοί παραπονιούνται ότι κολλάει.

Στο Δημοκρίτειο της Θράκης έχουν όλα τα παραπάνω, μαθαίνουμε όμως ότι διαθέτουν και το philologus, μια πλατφόρμα που επιμελείται φιλολογικά τις εργασίες σου (ε, δεν είναι όλοι τέλειοι στα ελληνικά τους!)

Στο Μετσόβειο, ό,τι χρειάζεσαι από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα το βρεις στο noc.ntua.gr. Από εκεί έχεις πρόσβαση στην προσωπική σου ατζέντα, σε ιστοσελίδες μαθημάτων, σε προσωπικές ιστοσελίδες χρηστών, σε υπηρεσία έκδοσης ψηφιοποιημένων πιστοποιητικών κ.ά.